Dacia Felix III (Nova Roma)

From NovaRoma
Revision as of 23:49, 4 February 2009 by Titus Iulius Sabinus (Talk | contribs)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search
Dacia webzine.jpg

" ZILELE ROMANE - NOVAE "
de: T. Iulius Sabinus.

26 Iunie 2761 a.U.c

Deplasare la Novae - Svishtov, Bulgaria. Trecerea prin vama a durat cinci minute. Aderarea la Uniunea Europeana are avantajele ei.

Prima imagine: benzinaria Lukoil scrisa in alfabet chirilic. Prima impresie: mult mai multa verdeata decat in Romania.

Svishtov, anticul Novae, este un oras cu o populatie de aproximativ 30.000 de locuitori. Extrem de curat si de linistit cu o intensa viata culturala si sociala. Am ajuns acolo pe la ora 7 PM. Intalnirea cu organizatorii a fost imposibila in acea seara. Nu am putut sa aflam la ce hotel suntem repartizati, asa ca ne-am cazat in cel de langa stadion. Pe stadionul orasului s-au desfasurat cele mai importante evenimente asa ca locatia hotelului ne-a avantajat.

Am vizitat castrul construit special pentru acest eveniment pe un mic deal ce survoleaza stadionul. Am fost profund impresionati de constructie si de dotarea legiunilor. In castru au fost cazate trupele romane, grupuri sosite din Italia, Republica Ceha si Rusia. Langa stadion a fost amenajata baza "barbarilor". Grupuri din Italia si Germania ce reconstituie luptatori celti, gali, marcomani si chiar daci se intretineau in conversatii prietenesti. Din cand in cand strigau spre castru provocandu-i pe romani sa iasa afara la lupta: Italicaaaa...lasilor....samd. Paza castrului era continuu pusa la incercare de "barbari" care din cand in cand incercau sa sara zidurile si sa se strecoare inauntru si sa "fure" steagurile legiunilor sau ale cohortelor. Mi-a placut atmosfera. Se crea impresia de dinaintea luptei cand cele doua parti, reprezentate de cei mai viteji, se iau la "harta" verbala sau chiar pornesc lupte individuale.

Legio castrum.jpg
Barbarians camp.jpg


Langa ruinele castrului roman original, la 2 km. de stadion, a sosit "Focul Sacru al Vestei". Artificii si aglomeratie. Soldatii romani care probabil au stat mult timp in soare erau morti de sete. Le-am dat toata apa pe care o aveam cu noi in masina.

Cam asa au decurs evenimentele primei zile. Am intrat la prima terasa pe care am intalnit-o in drum pentru cina. S-a adeverit ceea ce auzisem, preturile din Bulgaria sunt normale si mai ales accesibile. De fapt Bulgaria mi-a provocat o impresie profunda datorita normalitatii.

27 Iunie 2761 a.U.c.

Programul a fost bine organizat insa au lipsit cu desavarsire punctele de informare si era dificil sa gasesti locatiile unor evenimente cum ar fii luptele intre gladiatori (arena orasului), expozitiile anticariilor (centrul orasului) sau dansatorii romani (parcul orasului). Nu am putut viziona tot ce s-a intamplat. Intre diferitele locatii distanta era mare, Svishtovul, fiind un oras intins de-a lungul Dunarii.

Legion salute.jpg
Nrflag consecration.jpg


Dimineata, la ruine, soldatii romani au prezentat formatii de lupta si antrenamente specifice. Dupa amiaza, pe stadion, s-au reconstituit lupte. Noi cei din Nova Roma am avut propriul moment in care in fata publicului ne-am consacrat steagul. Practic am reconstituit ritualul de consacrare. O cohorta a Legiunii I Italica a dat onorul la steag iar un grup de vestale din Svishtov au purtat uneltele ceremoniale. Apoi Legiunea I Italica a prezentat un ritual de purificare, suovotaurilia.

28 Iunie 2761 a.U.c.

Ziua a inceput cu demonstratii de lupta atat la ruinele castrului cat si pe stadion. Pe tot parcursul zilei in toate locatiile au avut loc manifestari variate: dansuri romane, teatru roman, piata sclavilor, lupte intre gladiatori samd. Punctele forte ale zilei au fost "Dansul Saliilor" realizat de Legiunea I Italica, ritualul funerar si ritualul dedicat Zeilor, ultimul apartinandu-ne.

Salii dance.jpg
Nr sacrifice.jpg


Deosebit a fost "Dansul Saliilor". Acesta este un dans razboinic dedicat lui Marte in care dansatorii mimeaza lupta. Pasi ritmati, lovituri in scuturi si strigate de lupta. Totul acompaniat de un cantaret la "tibia" (flaut dublu, similar aulos-ului grecesc). Partea de show a fost completata de muzica din filmul "Gladiator" care impresioneaza publicul. Seara ca de obicei parada costmelor.

29 Iunie 2761 a.U.c.

Legiunea I Italica a depus in castrul de la Novae o stela votiva si a oficiat un ritual dedicat lui Jupiter Optimus Maximus si Marte precum si tuturor celor care de-a lungul timpului au facut parte din legiune. Momentul mi s-a parut coplesitor. Dupa 2000 de ani legiunea moderna a omagiat-o pe cea antica, Novae fiind baza cea mai cunoscuta a acestei legiunii. In restul timpului, pana dupa amiaza, am vizitat muzeul castrului dupa care ne-am intors la Bucuresti.


" CONVENTIA NOVA ROMA - THERMAE HERCULIS "
de: T. Iulius Sabinus.

Practic ce reprezinta Conventia Nova Roma? Este o intalnire anuala a membrilor Nova Roma organizata intr-una din tarile europene si avand ca tematica civilizatia si cultura romana. In acest an, 2008, cea de-a sasea Conventie a Nova Roma, s-a desfasurat la noi in Romania, mai precis in aria Drobeta Turnu Severin, Herculane si Ulpia Traiana. Aceasta zona este cunoscuta si sub denumirea de Dacia Romana deoarece in timpul razboaielor dacice, 101 - 106 AC, a reprezentat cu preponderenta teatrul de operatiuni al armatei romane, iar apoi, pana la retragerea din 271 AC, zona aflata sub controlul romanilor.



Personal tools