HU:Nova Roma

From NovaRoma
Jump to: navigation, search

SPQR-BLACK.JPG
IN·MEMORIAM·A·TVLLIAE·SCHOLASTICAE·AVGVSTAE·PRINCIPIS·SENATVS·CENSORIS·IIII·CONSVLIS·II·PRAETRICIS


 Home| Latíné | Deutsch | Español | Français | Italiano | Magyar | Português | Română | Русский | English

SmallLogo.jpg

Nova Roma az ókori római kultúra tanulmányozására és helyreállítására alapított nemzetközi szervezet. Kr. e. 753-ban történt legendás alapításától Kr. u. 330-ig, mikor megszünt a Birodalom közigazgatási központja lenni, Róma fektette le a modern nyugati civilizáció alapjait. Róma civilizálta a világot, mi pedig arra vállalkoztunk, hogy ezt ez isteni küldetést életben tartjuk.

Az Örök Város alapítása után 2750 évvel történt megalapítása óta Nova Roma arra törekszik, hogy újra elhozza civilizációnk klasszikus időszakának aranykorát. De míg elődeink karddal és légiókkal vitték keresztül szándékukat, mi ismeretterjesztés és erkölcsi példamutatás révén igyekszünk elérni ugyanazt az eredményt.

Contents

Religio Romana

Nova Roma életének és működésének szerves része a Religio Romana, a római nép ősi hitvilága. Mind a házi vallás (sacra privata) és az úgynevezett államvallás (sacra publica) létfontosságú tartozéka a római vallásnak, és mindkettő megjelenik Nova Roma gyakorlatában. Hosszútávú célunk, hogy rekonstruáljuk az ókori papi collegiumokat és méltón ünnepelni tudjuk az összes római ünnepet az évben. Egyelőre azonban be kell érnünk egy szerényebb, praktikusabb rendszerrel, miközben folyamatosan képezzük azokat, akik majd betölthetik a szakrális tisztségeket a jövendőben.

Via Romana

Nova Roma útja, mely célkitűzéseihez vezet, a Via Romana, a római kultúra valamennyi aspektusának általános újraélése, a gasztronómiától kezdve az irodalomig, filozófiáig, az ókori római jogig és a művészetekig. A római kultúra legbelső lényegének, a úgynevezett római erényeknek az életre keltésére törekszünk. Ezek azok az erények, melyek olyan erkölcsi erőt és alkotó energiát adtak a Tiberis partján fekvő kisvárosnak, hogy az akkor ismert világ nagy részének urává válhatott - ugyanakkor mai társadalmunkból éppen ezek az erények hiányoznak a leginkább. A római kultúra megközelítésében Nova Roma egy másik fontos eszköze a latin nyelv népszerűsítése: ez az egyetlen közeg ugyanis, amelyen keresztül ezek az erények és ez a kultúra eredeti és egyetemes formában kifejezést nyert. A római kultúra terjesztése által nem kevesebbet kívánunk elérni, mint hogy új életet leheljünk az elaggott nyugati társadalomba. A római művészetek és tudományok alkalmazásával pedig mi magunk is sokkal jobban megérthetjük saját civilizációnk gyökereit.

Szuverenitás

Nova Roma jóval több mint egy történész klub vagy hagyományőrző egyesület, bár azok is vagyunk. Több mint egy római vallási szervezet, bár azok is vagyunk. Több vagyunk, mint egy klasszikus filológus társaság, noha ez a meghatározás is illene ránk. Egy szuverén nemzet vagyunk; kísérlet az antik Róma legfőbb értékeinek újra teremtésére (néhány engedménnyel a modern kornak), és önt is szólítjuk, hogy csatlakozzon hozzánk, kérvényezze állampolgárságát még ma!

Lásd még:

Personal tools