RO:Priests (Nova Roma)

From NovaRoma
Jump to: navigation, search

SPQR-BLACK.JPG
IN·MEMORIAM·A·TVLLIAE·SCHOLASTICAE·AVGVSTAE·PRINCIPIS·SENATVS·CENSORIS·IIII·CONSVLIS·II·PRAETRICIS


 Home| Latíné | Deutsch | Español | Français | Italiano | Magyar | Português | Română | Русский | English

Riturile publice ale Religio Romana erau oficiate si controlate de catre diferite colegii de preoti si de alti preoti speciali si magistrati. Acele organisme religioase care erau sub rangul de colegiu erau numite sodalicia, apoi mai erau o multime de preoti "independenti" ai altor culte care purtau titlul de sacerdos. Aditional, existau confrerii ale unor culte importate de romani (cultul lui Isis si Serapis). Pentru o lista a confreriilor acestor culte importate in Nova Roma, vezi culte importate. Cateva dintre aceste culte erau initiatice si erau numite "Mistere" (cum ar fi Misterele lui Mithras). Nova Roma a restabilit aceste confrerii religioase antice in efortul de a reconstitui religia si cultura romana.

Contents

Inscrierea in confrerii

Nova Roma accepta candidaturi pentru diferite confrerii. Daca esti interesat in reconstructia Religio Romana si venerezi zeii romani in mod oficial, am fi bucurosi sa auzim de tine. Confreriile religioase din Nova Roma sunt deschise atat barbatilor cat si femeilor, cu exceptia Vestalelor. Totusi fiind o pozitie importanta si cu o mare responsabilitate te rugam sa citesti o serie de reguli inainte de ne trimite cererea. Orice intrebare trebuie adresata catre Collegium Pontificum. Daca doresti sa devi preot sau preoteasa a Nova Roma, completeaza aceasta cerere.

Functii in Religio Romana

Collegium Pontificum (Colegiul Pontifilor)

Collegium Pontificum este alcatuit din cincisprezece preoti care oficiaza riturile religiei de stat si care au autoritatea de a determina structura si natura riturilor publice cat si a confreriilor religioase. Ei numesc membrii in diferitele confrerii. Indatoririle administrative ale Collegium-ului sunt: sfatuiesc Senatul in problemele religioase, fixeaza zilele sarbatorilor religioase, organizeaza confreriile si actioneaza ca arbitrii in disputele religioase.

Pontifex Maximus

Pontifex Maximus este seful Collegium-ului si supervizeaza Comitia Curiata si Vestalele. 1 post; 0 ocupat.

Rex Sacrorum / Regina Sacrorum

Rex si Regina Sacrorum (Regele/Regina sacrului) sunt un cuplu casatorit legal care oficiaza diferite rituri publice si care anunta zilele de sarbatoare. Detin primul rang in Collegium Pontificum, dar sunt subordonati lui Pontifex Maximus. Rex si Regina Sacrorum nu mai pot detine alte posturi religioase sau politice. 2 posturi; 0 ocupate; 2 vacante.

Pontifii

150px}} Gaius Petronius Dexter

Pontifex Maximus

150px}} Quintus Fabius Maximus

Pontifex

150px}} Quintus Caecilius Metellus Pius Postumianus

Pontifex

150px}} Gnaeus Cornelius Lentulus

Pontifex

150px}} Marcus Claudius Marcellus

Pontifex

150px}} Gaius Petronius Stephanus Turpilianus

Pontifex



(15 posturi; 10 ocupate; 5 vacante)

Flamines

Flamines sunt treisprezece preoti care servesc zeii specifici - desi le este permis sa venereze si alte zeitati. Flamines oficiaza si supervizeaza riturile publice in zilele sacre divinitatii pe care o servesc. Flamines fac parte din Collegium Pontificum.

Flamines Maiores

Flamen Dialis

Postul nu este disponibil. Flamen Dialis il serveste pe Iuppiter (Jupiter) participa la Vinalia si la ceremoniiler casatoriilor conferratio . Acesta avea un mare numar de interdictii care pentru reconstructia Religio Romana in Nova Roma nu au putut fi rezolvate. Nevasta acestuia era cunoscuta ca Flaminica Dialis, ea il asista la rituri si avea aceleasi interdictii.

Flamen Martialis

Flamen Martialis supervizeaza cultul lui Marte, Zeul razboiului, conducand riturile publice in zilele sacre lui Marte.

150px}} Lucius Equitius Cincinnatus Augur

Flamen Martialis

Flamen Quirinalis

Flamen Quirinalis supervizeaza cultul lui Quirinus, un zeu asociat cu latura pasnica a lui Marte.Flamen Quirinalis conduce riturile publice in zilele sacre lui Quirinus.

post vacant

Flamines Minores

Flamen Carmentalis

Flamen Carmentalis supervizeaza cultul zeitei Carmenta, zeita profetiilor si a oracolelor. Flamen Carmentalis conduce riturile publice in zilele sacre lui Carmentiei.

150px}} Marcus Moravius Piscinus Horatianus

Flamen Carmentalis

Flamen Cerealis

Flamen Cerealis ssupervizeaza cultul zeitei Ceres, Zeita a granelor (identificata cu zeita Demeter). Flamen Cerealis conduce riturile publice in zilele sacre lui Ceres.

150px}} Flavius Galerius Aurelianus

Flamen Cerealis

Flamen Falacer

Flamen Falacer supervizeaza cultul lui Falacer, un erou roman zeificat (care probabil personifica puterea, curajul, etc.) Flamen Falacer conduce riturile publice in zilele sacre lui Falacer.

150px}} Quintus Valerius Poplicola

Flamen {{{2}}}

Flamen Florealis

Flamen Florealis supervizeaza cultul zeitei Flora, zeita florilor si a primaverii (deci a inceputurilor).Flamen Florealis conduce riturile publice in zilele sacre lui Flora.

150px}} Gaius Iulius Iulianus

Flamen Florealis

Flamen Furrinalis

Flamen Furrinalis supervizeaza cultul zeitei Furrina, este zeita izvoarelor (posibil legat de sanatate si vindecare). Flamen Furrinalis conduce riturile publice in zilele sacre lui Furrina.

post vacant

Flamen Palatualis

Flamen Palatualis supervizeaza cultul zeitei Palatua, gardian al colinei Palatin (cea mai veche zona locuita a Romei, deci Palatua probabil era zeita inceputului Romei.) Flamen Palatualis conduce riturile publice in zilele sacre lui Palatua.

150px}} Caeso Fabius Buteo Quintilianus

Flamen {{{2}}}

Flamen Pomonalis

Flamen Pomonalis supervizeaza cultul lui Pomona, zeita fructelor. Flamen Pomonalis conduce riturile publice in zilele sacre lui Pomona.

150px}} Gaius Fabius Buteo Modianus

Flamen Pomonalis

Flamen Portunalis

Flamen Portunalis supervizeaza cultul lui Portunus, zeul porturilor si al usilor. Flamen Portunalis conduce riturile publice in zilele sacre lui Portunus.

post vacant

Flamen Volcanalis

Flamen Volcanalis supervizeaza cultul lui Volcanus (Vulcan), zeu al focului si al fierariei. Flamen Volcanalis conduce riturile publice in zilele sacre lui Volcanus.

post vacant

Flamen Volturnalis

Flamen Volturnalis supervizeaza cultul lui Volturnus, Un zeu al raurilor iar cateodata asociat cu vantul sud-estic. (Ambele aspecte pot avea legatura cu comertul si calatoriile.) Flamen Volturnalis conduce riturile publice in zilele sacre lui Volturnus.

150px}} Gaius Ambrosius Artorus Iustinus

Flamen Volturnalis

Virgines Vestales

O confrerie formata din sase femei care vegheau si intretineau focul sacru al Cetatii. Ele supervizau cultul zeitei Vesta, Divinitate a caminului si a focului. Vestalele conduceau riturile pubice sacre zeitei Vesta. Indatoririle Vestalelor includeau intretinerea focului sacru si producerea de Mola Salsa (prajituri sacre folosite in riturile publice.) Vestalele pazeau si cateva lucruri sacre, Palladium (o imagine a zeitei Pallas Athene despre care se spune ca a fost salvata din Troia). In Roma antica Vestalele erau virgine — in Nova Roma acest lucru a fost inlocuit cu un juramant de castitate voluntar pe perioada detinerii functiei. Pana cand Nova Roma va avea o vatra sacra centrala, fiecare Vestala va tine flacara sacra aprinsa ca un simbol al Focului sacru. Vestalele au parte de un foarte mare respect public si au dreptul sa fie precedate de lictori.

Conducatoarea Vestalelor: post vacant. Ea supervizeaza Vestalele si face parte din Collegium Pontificum.


POSITION OPEN


(6 posturi, 2 ocupate, 4 vacante)

Foste Vestale: (cinstite pentru juraminte si servicii)

  • Vespasia Pollia
  • Prima Lucilla Cornelia Fortunata
  • Gaia Iulia Caesaria Victorina
  • L. Modia Lupa

Collegium Augurum (Colegiul Augurilor)

Noua preoti ce se ocupau de auspicii si creau templa, sau spatii sacre. Collegium Augurium este cel de-al doilea colegiu de preoti. Datoria lor era sa citeasca auspiciile inainte de actiunile militare sau politice, sa "sfintieasca" templele si altarele, sa supervizeze ius augurium si sa sfatuiasca Senatul.

Auguri activi

150px}} Gaius Claudius Quadratus

Augur Magister Collegii

150px}} Flavius Vedius Germanicus

Augur



(9 posturi, 3 ocupate, 6 vacante (4 plebei, 2 patricieni))

Augures Emeriti

Septemviri Epulones

Sapte preoti care vegeau buna functionare a banchetelor sacre oficiale. Epulones organizau Epulum Iovis — (bachet pentru Jupiter, care prezida peste celelalte divinitati Capitoline), ca si alte banchete de la alte festivaluri si jocuri. Epulones este unul din cele patru mari colegii si au indatoriri atat sacre cat si organizationale.

(7posturi, 7 vacante)

Sodales Fratres Arvales

Doisprezece preoti care compun cel mai vechi colegiu din Roma. Fratres Arvales ofera sacrificii publice pentru fertilitatea campurilor. Ei oficiaza si supervizara cultul lui Dea Dia, zeita graului si a recoltelor de cereale. Ritele acestui colegiu raman unele din cele mai complete ramase pana astazi. In antichitate ei se intalneau intr-o padure sacra zeitei Dea Dia, unde se afla un templu circular si o baie. Pana cand Nova Roma va avea un asemenea loc Fratres Arvales se intalnesc anual intr-ul loc stabilit.

Magister 
Acesta este ales anual dintre Fratres Arvales.
Flamen Arvales 
Acesta este ales anual dintre Fratres Arvales.
Sacerdotes Arvales
12 posturi vacante.

Sodales Luperci

Luperci ( Preotii care oficiaza Lupercalia) sunt responsabili de purificare si fertilitate. Numarul exact al acestora nu este cunoscut.

Luperci Quinctiales (sau Quintilii)

(Infiintat de Romulus): Post vacant

Luperci Fabiani (sau Fabianii)

(Infiintat de Remus): Post vacant

Sodales Salii

Douazecisipatru de preoti ai lui Marte care danseaza in procesiunile festivalurilor dedicate lui Marte. Salii sunt responsabili de pastrarea scuturilor sacre(ancilia). Salii in atichitate purtau armura arhaica si arme, puteau opri procesiunea in diferite locuri pentru a indeplini ritualul cu dansuri si cantece.

Sodales Palatini

Sodalis Palatinus supervizeaza cultul lui Mars Gravidus. Sunt doisprezece sodales Palatini:

Sodales Collini (sau Agonenses)

Doisprezece preoti devotati lui Quirinus

Collegium Fetalium

Doisprezece preoti care reprezinta Roma in relatiile extrene; tratate si declaratii de razboi. In Nova Roma Fetiales actioneaza ca diplomati in relatia cu celelalte natiuni sau organizatii, din acest motiv se asteapta ca ei sa cunoasca foarte bine legile si politica Nova Roma.

(20 posturi; 1 ocupat; 19 vacante)

Quindecimviri Sacris Faciundis

Unul dintre cele patru colegii mari. Cincisprezece preoti care se ingrijesc de cartile Sibiline.

(15 posturi; 1 ocupat; 14 vacante)

Sacerdotes (confrerii minore)

Erau un numar impresionant de mari si mici divinitati romane care erau servite de catre unii preoti mai putin cunoscuti. Secerdotii sunt preotii care ingrijesc templele si care asista populatia in venerarea acelui zeu . In Nova Roma Secerdotii care supervizeaza venerearea unei divinitati care nu are Flamen sau Collegia. Nu exista o limita de secerdoti care pot sevi o divinitate. Avand in vedere ca sunt foarte multe divinitati in lumea romana, nu pot fi numite aici toate. Daca exista o divinitate romana pe care iti doresti sa o servesti atat public cat si privat, poti aplica pentru postul de secerdot oficial al acelei divinitati.

Apollinis Aedis Sacerdotes

Concordiae Aedis Sacerdotes

Dianae Aedis Sacerdotes

Iani Aedis Sacerdotes

Magnae Matris Deum Aedis Sacerdotes

Mentis Aedis Sacerdotes

Mercurii Aedis Sacerdotes

Minervae Aedis Sacerdotes

Neptuni Aedis Sacerdotes

Palatuae Aedis Sacerdotes

Veneris Aedis Sacerdotes

Personal tools